Scroll Top

Vorige week tijdens een verjaardag, deed ik mee aan een speurtocht met de jeugd. Dit was een hele interessante ervaring moet ik zeggen ?. We begonnen allemaal héél enthousiast aan het parcours. Wat begin ik steeds meer een hekel te krijgen aan het woord “enthousiast” ?. Want op de één of andere manier kom ik altijd in de problemen door enthousiasme ?.

 

Het begon te regenen en onze “Mozes” liep voorop. Hij zou de route wel kennen en wij volgden gehoorzaam. De eerste paar opdrachten gingen ons met gemak af. Het was opgehouden met regenen en we lagen op schema. Geen vuiltje aan de lucht zou je zeggen, totdat we op de helft van het parcours waren. “Mozes” koos voor een zandpad door het bos, want dat zou sneller zijn. 

 

“Pastora, de modder heeft op mijn nieuwe broek gespetterd! Ik vind het niet leuk!” “Mijn nieuwe schoenen worden vies ?” “Mozes waarom moest je nou voor dit pad kiezen?” “Ik heb het echt koud!” “Hoelang duurt dit nog?” Ik keek naar mijn niet meer zo witte gympen die net vanochtend waren schoongemaakt. Ik betrapte mezelf erop dat ik ook meedeed aan het geklaag, maar ik deed het in mijn hart. Het deed me denken aan deze Bijbel passage: 

 

“In die woestijn beklaagden de Israëlieten zich tegenover Mozes en Aäron en zeiden: ‘Waarom heeft de Here ons niet gewoon in Egypte laten sterven! Daar waren de vleespotten vol en hadden we in elk geval genoeg te eten, maar in deze woestijn zullen we allemaal verhongeren.’’
Exodus‬ ‭16:2-3‬ ‭HTB‬‬

 

Is het niet grappig dat als de dingen even niet gaan zoals we hadden verwacht, dat ons verstand en emoties meteen terug grijpen naar zaken van het verleden? Spijt lijkt ons dan parten te spelen door uitspraken als: “Vroeger was alles veel beter!” Je verheerlijkt opeens je vorige relatie(s), je vroegere vrienden, je vorige baan of wat je was gewend! Maar je bent vergeten hoe je werd misbruikt, in een leugen leefde en hoe miserabel je voelde en dat dit de reden is waarom je tot Jezus bent gekomen! Terug gaan naar de wereld en het verleden is geen optie meer! ??‍♀️

 

“Denk niet aan de dingen van vroeger, let niet op de dingen van het verleden. Zie, Ik maak iets nieuws. Nu zal het ontkiemen. Zult u dat niet weten? Ja, Ik zal een weg aanleggen in de woestijn, rivieren in de wildernis.” Jesaja‬ ‭43:18-19‬ ‭HSV‬‬

 

God wilt iets nieuws doen en dat gaat dwars tegen je verstand in! Waarom? Omdat je verstand alleen maar ervaringen heeft geregistreerd, dus het is niet bekend met het onbekende! Verwacht ook niet dat je altijd happy-de-peppy zal zijn om in het nieuwe te stappen. Integendeel! Het zal vaker eng, spannend of ongemakkelijk zijn, omdat je het niet kent! 

 

“Onze eigen zin gaat recht in tegen de wil van God. Hij onderwerpt zich niet aan Gods wet en kan dat ook niet.” Romeinen‬ ‭8:7‬ ‭HTB‬‬

 

Eén van de zaken die worden blootgelegd zijn je zwakheden. Je komt jezelf wel tegen in de woestijn! Je wordt namelijk geconfronteerd met jezelf ?‍?️. En je hebt de Heilige Geest écht hierin nodig! Het zal alleen maar lukken door complete overgave aan Hem, zodat Hij je zwakheden kan veranderen in sterkte! Hoelang wil je nog doorgaan om dingen in eigen kracht te doen? Wordt je er niet moe van? Wanneer is het genoeg? Ben je het niet gewoon zat? 

 

“Kom naar Mij als je moe bent. Kom naar Mij als je gebogen gaat onder het gewicht van je problemen! Ik zal je rust geven. Doe wat Ik je zeg. Leer van Mij. Want Ik ben vriendelijk en geduldig en bescheiden. Daarom zul je bij Mij innerlijke rust vinden. Want wat Ik je te doen zal geven, is niet te moeilijk of te zwaar voor je.” Mattheüs‬ 11:28-30‬ ‭BB‬‬

 

Gods plan komt ook met Gods Hulp: De Heilige Geest! Als je Gods Hulp niet aanneemt, wie is dan de dwaas? Wie denkt het beter te weten dan God, terwijl het Zijn Plan is???‍♀️ Het is de hoogste tijd om meer afhankelijk te worden van De Heilige Geest! Of wil je 40 jaar dwalen in de woestijn als de Israëlieten? De keus is aan jou!