Mijn man en ik zaten vorige week in de auto en ik was geïrriteerd omdat mijn weegschaal duidelijk bezeten was. Mijn man zei luchtig over mijn gedrag dat het alleen door Gods genade is dat ik afval. Ik zei fel: “Maar het is toch mijn verantwoordelijkheid om af te vallen? Mensen in de wereld vallen toch ook af door discipline? Ik snap niet wat dit te maken heeft met God?” Ik voelde gelijk een steek in mijn binnenste… “Heilige Geest, ik heb blijkbaar iets verkeerds gezegd! Excuses daarvoor! Maar ik begrijp het gewoon echt niet. Ik vind niet dat ik het afvallen op u moet schuiven, het is namelijk echt mijn eigen schuld dat het zover is gekomen.😭 Ik moet mezelf toch gewoon disciplineren?

Ik heb drie jurken in mijn kast hangen in verschillende maten. Ik hoop ze allemaal te kunnen dragen in verschillende fases van mijn afvalrace. Als ik mijn kledingkast open doe dan herinner ik mijzelf aan waarom ik het doe en op deze manier bemoedig ik mijzelf door te bijten. De gedachte dat ik volgend jaar veertig word, speelt ook parten. Wie wil er nou niet fantastisch uitzien op deze leeftijd?

 

“Want alles wat de ongelovige mensen doen en willen en verlangen en belangrijk vinden, is niet van de Vader, maar van de wereld.”

‭‭1 Johannes‬ ‭2:16‬ ‭BB‬‬

“Want al wat in de wereld is: de begeerte van het vlees, de begeerte van de ogen en de hoogmoed van het leven, is niet uit de Vader, maar is uit de wereld.”

‭‭1 Johannes‬ ‭2:16‬ ‭HSV‬‬

 

God nam mij op een reis vol van openbaringen: Ja, ik was al een paar keer goed afgevallen èn ik zag er goed uit maar mijn motief was gewoon verkeerd. Ik wilde mezelf bewijzen en showen dat ìk er wel goed uit kon zien! Wat heeft dit nou met Jezus te maken?🤷🏻‍♀️🙄 Vind je het gek dat ik terugvallen had? Ik deed het op eigen kracht! Dan kan je wel (tijdelijk) je eten en je omgeving aanpassen (door naar de sportschool te gaan of een personal trainer te nemen) maar dat pakte niet de wortel van het probleem aan! 

De Heilige Geest begon met mij te praten over dat ik op het gebied van eten mijzelf nog niet had overgegeven. Ik had God niet de ruimte gegeven om Heer te zijn op dit gebied van mijn leven. Ik wilde de controle houden, eten was mijn ding! Had ik iets te vieren? Eten! Was ik verdrietig? Eten! Ik was zo gewend om alles met eten te doen. Even ontspannen? Dan was het tijd voor iets lekkers! 


“Maar de tijd komt en is er nu, dat de ware aanbidders de Vader zullen aanbidden in geest en waarheid, want de Vader zoekt wie Hem zo aanbidden. God is Geest en wie Hem aanbidden, moeten Hem aanbidden in geest en waarheid.”

‭‭Johannes‬ ‭4:23-24‬ ‭HSV‬‬

 

God wilde dat ik op het punt kwam van aanbidding met mijn lichaam. Als je weet dat je iets moet doen maar het nalaat, zondig je (Jakobus‬ ‭4:17‬). Dus elke keer, als ik een verkeerde keuze maak om te eten wat ìk graag wil, dan rebelleer ik tegen De Heilige Geest. En ach, ik had er wel een goed excuus voor, want ja mijn leven als voorganger is al zwaar genoeg en ik heb gewoon even een momentje nodig voor mezelf. Het feit dat ik daardoor de duivel de vrijbrief gaf om mensen in de kerk te laten denken dat ongezond overgewicht hebben oké is, had ik niet door! Ook hierin behoor ik als voorganger een voorbeeld in te zijn!🙇🏻‍♀️

 

“Of weet u niet, dat uw lichaam een tempel is van de Heilige Geest, Die in u is en Die u van God hebt ontvangen, en dat u niet van uzelf bent? U bent immers duur gekocht. Verheerlijk daarom God in uw lichaam en in uw geest, die van God zijn.”

‭‭1 Korinthe‬ ‭6:19-20‬ ‭HSV‬‬


Aanbidding is een levensstijl! En aanbidding betekent gehoorzamen! Niet religieus (dus uit eigen kracht🤦🏻‍♀️)… God is namelijk niet geïnteresseerd in wat jij allemaal wel of niet kan doen (of denkt te kunnen doen)! God wil je gehoorzaamheid zien op elk gebied van je leven VANUIT JE HART! Volg Jezus, wees niet rebels en bespaar jezelf alsjeblieft pijn.👋🏼 Ik was daar ook en na een paar keer de deksel flink op mijn neus te hebben gekregen heb ik maar een andere keuze gemaakt! Het kan toch niet zo zijn dat een ezel slimmer is?😣

“Het werkelijke offer waarop U wacht, is een aan U overgegeven geest van iemand die weet dat hij niet zonder U kan, En een hart dat geheel en al weet dat U de enige bent die helpen kan. Zulke mensen stuurt U nooit weg, mijn God.”

‭‭Psalmen‬ ‭51:19‬ ‭HTB‬‬