Gisteren hadden we een vlammende jeugddienst! Dit afgelopen weekend zijn we met de jeugd op kamp geweest en ze zijn opgebouwd en vurig teruggekomen! Halleluja! Het is mooi om te zien hoe God Zijn Kerk bouwt. God neemt Zijn Tijd met een ieder in de vorm van aandacht, geduld en liefde. Daarnaast is Hij heel vakkundig want Hij past maatwerk toe voor elk individu omdat Hij duurzaam bouwt. Het meeste werk zit natuurlijk in het fundament en niet in de rest van de constructie.
Eén van de dingen die wij leren begrijpen is dat ons vormingsproces met God persoonlijk en op maat is. Als u kijkt naar anderen dan kunt u ontmoedigd raken, teleurgesteld en zelfs afgewezen voelen. Waarom kan God dit niet bij mij doen en bij een ander wel? Waarom kan ik niet meer zijn zoals die? Waarom moet ìk zolang wachten? Waarom gebruikt God die ander meer dan mij?
Maar hoe zou een mens zo tegen God durven te spreken? Het maaksel zegt toch ook niet tegen zijn maker: ‘Waarom hebt u mij zo gemaakt?’ Een pottenbakker mag met een stuk klei doen wat hij wil. Hij maakt er een mooie, kostbare vaas van of een gewone pot.” Romeinen 9:20‭-‬21 HTB
Ik heb geleerd dat als ik klaag dat het een teken is dat ik God niet vertrouw. In het vormingsproces met God komen alle onzuiverheden naar boven? Voor uzelf heel lelijk en confronterend maar voor God die met u bezig is heel noodzakelijk. God is de pottenbakker en wij zijn de klei. Als u uzelf overgeeft aan God dan zal het proces veel sneller gaan maar stribbelt u tegen dan loopt u alleen maar vertraging op. Als de klei niet meewerkt dan besluit de pottenbakker opnieuw te beginnen door de klei weer samen te kneden tot een homp. De klei kan namelijk niet bepalen hoe het ontwerp van de pottenbakker eruit zal zien. Terwijl God aan het kneden is, weet Hij allang hoe het eindresultaat zal zijn en dat houdt Hij vast! Maar hoe vaak houden we door het hele proces heen Gods Woord niet meer vast omdat we kijken naar de omstandigheden? Het kneden kan flink pijn doen en wanneer Het Woord van God Zijn gang gaat dan worden er overtollige en onbruikbare delen van ons eraf gehakt. God weet echt wel wat Hij doet! Wilt u een mooie en kostbare vaas zijn? Weet dan ook dat het veel tijd kost! Het is juist dat precisiewerk wat de vaas prachtig maakt! Is er iets mis met een gewone pot? Helemaal niet! Een gewone pot wordt dagelijks gebruikt en een mooie vaas alleen voor speciale gelegenheden!
Maar het fundament dat God gelegd heeft, ligt onwrikbaar vast en draagt het opschrift: “De Heer weet wie hem toebehoren” en “Laat ieder die de Naam van de Heer noemt, onrecht uit de weg gaan”. In een groot huis zijn er niet alleen voorwerpen van goud of zilver, maar ook van hout en aardewerk. De eerste zijn voor bijzondere gelegenheden, de laatste voor dagelijks gebruik. Als iemand zich van alle kwaad gereinigd heeft, wordt hij een bijzonder en geheiligd voorwerp, dat zijn eigenaar vele diensten kan bewijzen en geschikt is voor elk goed doel.” 2 Timoteüs 2:19-21 NBV
Terwijl ik naar de jeugd keek, herinnerde ik weer die onbezonnenheid en enthousiasme waar ik God als jongeling mee diende. Blijdschap en lichte heimwee ernaar vervulde mijn hart. “Ooh was ik maar als zij!” Uhmmm nee want inmiddels ben ik getrouwd, moeder van drie biologische kinderen èn voorgangster van een gemeente. We kunnen niet allemaal hetzelfde zijn of opereren op hetzelfde geestelijk niveau! Harstikke gevaarlijk! Een ieder heeft zijn eigen (aan)deel in het Lichaam van Christus! Als de jongeling de voorganger wilt zijn en de voorganger de jongeling dan ontstaat er toch verwarring, competitie en onenigheid? En dat is precies wat satan wilt!
Laten we alstublieft beseffen dat er voor alles een bepaald seizoen is! Ik weet nog toen ik voor het eerst predikte op mijn zestiende voor de hele kerk: De preek had aardig wat religieuze huisjes ingetrapt!? Eerlijk en open zijn is goed maar ik moest ook leren dat je niet alles er zo klakkeloos uitflapt!? Twintig jaar na dato zou ik niet eens hetzelfde willen prediken! Ik ben ondertussen ouder geworden en ik heb persoonlijk NEDERIGE ervaringen opgedaan met De Heer. Heb ik (veel) fouten gemaakt? Absoluut!? Hoe moet je anders ervan leren? U kunt alleen maar groeien als u zich in het proces overgeeft aan God. Laten we ophouden naar anderen te kijken en te vergelijken! Ontwikkeling heeft niets te maken met hoe jij je voelt of wat jij ervan vindt maar alleen hoe God het ziet!
Want mijn gedachten zijn niet uw gedachten en uw wegen zijn niet mijn wegen, luidt het woord des Heren . Want zoals de hemelen hoger zijn dan de aarde, zo zijn mijn wegen hoger dan uw wegen en mijn gedachten dan uw gedachten.” Jesaja 55:8‭-‬9 NBG51
Want Ik weet, welke gedachten Ik over u koester, luidt het woord des Heren , gedachten van vrede en niet van onheil, om u een hoopvolle toekomst te geven.” Jeremia 29:11 NBG51