Scroll Top

Het leven van een voorganger gaat niet altijd over rozen. Er zijn vele dingen waar je als een voorganger mee te maken krijgt. Zo zat ik vannacht bij de Spoedeisende Eerste Hulp voor één van mijn geestelijke kinderen. Ik heb de hele nacht gewaakt in gebed om vervolgens door te gaan naar The Early Morning Glory van 05:00u. Dinsdag en donderdag zijn de dagen dat ik voorga in de dienst van de vroege ochtend gloren. Ik had makkelijk kunnen zeggen: Heer, ik heb aan mijn plicht voldaan dus U begrijpt vast wel dat ik mijn taak niet kan uitvoeren deze ochtend? En dit is nou precies het cruciale beslissingspunt als wij nog steeds willen bepalen tot hoever wij God willen dienen: God begrijpt alles wat in lijn is met Zijn Woord, de rest is irrelevant. Hoe kan ik opgeven als de genade van God beschikbaar is om Zijn Wil te doen?

De genade van God is daar als wij ons overgeven aan Gods Woord om het ook te doen! Veel Christenen willen wel Het Woord van God doen maar gaan toch beredeneren hoe de situatie dan zal verlopen. God heeft helemaal jouw hulp daarbij niet nodig! De Bijbel zegt niets voor niets: “Vertrouw met heel je hart op de Here en verwacht het niet van je eigen verstand (Spreuken 3:5 HTB).” We vertrouwen God met ons hart oftewel onze geest. Wanneer je klaagt, strest of last heb van paniek dan moet je weten dat je jezelf NIET hebt overgeven aan God. Hoe kan je nou onder druk staan als je de last aan God hebt gegeven?

Als de lasten u drukken en u vermoeiend bent, kom dan bij Mij. Ik zal u rust geven. Voeg u naar Mij en wees mijn leerling, want Ik ben vriendelijk en nederig van hart. Bij mij zult u diepe innerlijke rust vinden. Wat ik van u vraag is noot te zwaar en de last die u voor Mij moet dragen, is licht.” Mattheüs 11:28-30 HTB

Eén van de dingen dat ik heb geleerd als voorganger is dat je niet dingen in eigen kracht moet willen doen. Naast dat het vermoeiend is, is het ook nog tijdrovend! Het enige waarop ik mij kan beroemen, is mijn zwakheid, omdat God die zwakheid gebruikt om zijn grootheid en kracht te tonen (2 Corinthiërs 12:5 HTB). Ik vertrouw God erop dat daar waar ik alles heb (over)gegeven en niet verder kan dat Hij het stokje overneemt! Gods genade is genoeg voor mij. Want kracht ontplooit zich ten volle in zwakheid (2 Corinthiërs 12:9 HTB).